Mit tegyünk, ha a klímaberendezésed csöpög?

A nyári melegben nincs jobb érzés, mint egy jó klímaberendezés előnyeit élvezni otthon. Azonban néha előfordulhat, hogy észreveszed, hogy a klímaberendezésed csöpög. De ne aggódj, ez egy gyakori jelenség és könnyen kezelhető! Ismerjük meg, miért történik ez, és mit tehetsz ellene.

A klímaberendezések működése során a levegő kondenzálódik a hűtőegységen. Az eljárás lényege, hogy a meleg levegő lehűl, és vízzé alakul át, amely bizonyos esetekben csöpöghet a beltéri egységből.
Itt van néhány ok, amiért ez előfordulhat:

  1. Túl magas páratartalom: Ha a külső páratartalom magas, a klímaberendezés több vizet kondenzálhat, mint amit a kondenzvíz elvezetésen keresztül ki tud vezetni. Ennek eredményeként víz cseppenthet a klímaberendezésből. Azonban ezt könnyen kezelheted azzal, hogy csökkentjük a klímaberendezés beállított hőmérsékletét, vagy használjuk egy páramentesítőt a helyiségben, hogy csökkentsük a páratartalmat.
  2. Eltömődött kondenzvíz elvezetés: A klímaberendezés leeresztőcsöve szennyeződésekkel, például porral, rovarokkal vagy egyéb szennyeződésekkel eltömődhet idővel. Ez megakadályozhatja a víz szabad áramlását, és csöpögést eredményezhet. Ahhoz, hogy ezt elkerüld, rendszeresen hívj szakembert aki kitisztítja valamint ellenőrzi a klímaberendezést.
  3. Rossz telepítés vagy szigetelés: Ha a klímaberendezésed rosszul van telepítve akkor is előfordulhat, hogy a kondenzált víz nem tud megfelelően elfolyni, és csöpögést eredményezhet. Ezért fontos: A klímaberendezést szakember telepítse, hogy biztosítsa a megfelelő működést ezáltal elkerüljük a kivitelezési hibából származó csöpögést, folyást.

csöpögő klíma illusztáció

Ha észreveszed, hogy a klímaberendezésed csöpög, ne aggódj! Itt van néhány teendő, amivel kezelheted a helyzetet: Előszőr érdemes ellenőrizni, ott ahol a kondenzvíz távozik, hogy nem torlaszolja-e el valami. Másodszor érdemes meggyőződni arról, hogy a kondenzvíz kivezetésnél lejtésben van-e a kivezető cső.

Amennyiben nem tudja megoldani magának a problémát, érdemes szakemberhez fordulni. Megfelelő szakember által végzett klímatisztítás során a szakember kideríti, és kijavítja a problémát okozó hibát. 

A klíma esetleges jegesedésének okai

Pangó víz a klímában? Mitől alakulhat ki?

klíma mosás, klíma tisztítás, klíma karbantartás