Ne hagyja, hogy a pangó víz ártson a klíma berendezésének és az egészségének!

A klíma berendezések kényelmes hűtést nyújtanak a forró nyári napokon, de ahhoz, hogy ezek hatékonyan működjenek és hosszú élettartammal rendelkezzenek, fontos figyelmet szentelni a pangó víz problémájának. A klíma berendezések ugyanis hajlamosak arra, hogy a hűtés során kondenzálódó víz pangjon benne, és ez számos negatív hatással járhat. Fontos, hogy tisztában legyünk a pangó víz okozta károkkal, valamint a megelőzés és kezelés lehetőségeivel.

A pangó víz nemcsak a klíma berendezésének káros, hanem az egészségre is negatív hatást gyakorolhat. Először is, a pangó víz hajlamos a baktériumok, gombák és más kórokozók elszaporodására, ami a klímában lévő cseppvízgyűjtőben vagy kondenzvízcsatornában problémát okozhat. Ezek a kórokozók potenciálisan veszélyesek lehetnek az emberi egészségre, mivel a klíma által kifújt levegővel együtt terjedhetnek a szoba levegőjébe, ami légúti problémákhoz vezethet.

klímában lévő pangó vizek

Emellett a pangó víz károsíthatja a klíma berendezését is. Az ilyen vízben lévő ásványi anyagok és más szennyeződések lerakódhatnak a klíma alkatrészein, például a cseppvízgyűjtőben, az elpárologtató egységben és a csövekben. Ez a lerakódás csökkentheti a klíma hatékonyságát, növelheti az energiaköltségeket és rontja az eszköz élettartamát. Ráadásul a pangó víz miatt a klíma berendezése idővel kellemetlen szagokat is áraszthat, ami a helyiség levegőminőségét ronthatja.

Gyakori probléma az is, hogy a klíma telepítése során nem adnak megfelelő lejtést a kondenzvíz elvezetésnek, így bizonyos pontokon megrekedhet a víz amiből később pangó víz alakul ki. Előfordulhat még, hogy pókok, poloskák, darazsak, és egyéb rovarok költöznek a kondenzvíz kivezetésébe, ami részleges vagy teljes dugulást tudnak okozni. 

Azonban ne essen kétségbe! Van néhány egyszerű módja annak, hogy megelőzze a pangó víz problémáját és megóvja klíma berendezését és az egészségét. Először is, rendszeresen ellenőrizze a klíma cseppvízgyűjtőjét és kondenzvízcsatornáját, és tisztítsa meg azokat a felgyülemlett víztől és szennyeződésektől.

Évente legalább egyszer hívjon szakembert klímatisztításra, aki ellenőrzi a csepptálca valamint a kondenzvíz elvezetésének állapotát.

 

Mit tehetünk ha csöpög a beltéri egységből a víz?

Mi lehet az oka ha jegesedik a hőcserélő?

klíma karbantartás, klíma mosás, klímatisztítás